Vaak gestelde vragen

Q: Hebben stookolieketels nog een toekomst? (22-03-2020)

Europa moet klimaatneutraal zijn in 2050. Om daarin te slagen moeten we allemaal trachten om minder CO2 uit te stoten. Dat gaat alleen maar lukken als we goed isoleren en nieuwe brandstoffen gebruiken.

Betekenen nieuwe brandstoffen dat je afscheid moet nemen van je huidige verwarmingsinstallatie? Allerminst!
Universiteiten en bedrijven zijn al ver gevorderd met de ontwikkeling van nieuwe vloeibare brandstoffen die koolstofarm of koolstofneutraal zijn. En die – nu komt het goede nieuws – perfect te gebruiken zijn in je bestaande mazoutinstallatie. Als we overschakelen op die nieuwe brandstoffen, kunnen we samen de CO2-uitstoot tot 80% verminderen!

Welke zijn die nieuwe vloeibare brandstoffen die ook in een mazoutinstallatie kunnen?

1. FAME 

Het letterwoord FAME staat voor Fatty-Acid Methyl Ester of vetzuurmethylester. Dit is biodiesel of biomazout gemaakt van gerecycleerde dierlijke en plantaardige olie. FAME wordt gemengd met stookolie of diesel om schonere brandstof te maken. Deze biodiesel of biomazout is een hernieuwbare en dus duurzame energiebron. Biomazout heeft een aantal pluspunten in vergelijking met fossiele brandstof: het is een onuitputtelijke brandstof, biologisch afbreekbaar, en met minder koolstofuitstoot en een lager zwavelgehalte. Biodiesel geeft bij de verbranding niet meer CO2 af dan het tijdens zijn productie heeft opgenomen, vandaar dat we FAME klimaatneutraal kunnen noemen.

FAME wordt nu al gebruikt in de transportsector en is beschikbaar in grote hoeveelheden. De volgende stap is het gebruik ervan voor verwarming.

2. Biomass-To-Liquid (BTL)

Biomass-To-Liquid-brandstoffen zijn koolstofneutrale brandstoffen die worden gemaakt van biomassa. Bijvoorbeeld van GFT-afval, houtpulp, plantaardige olie of algen. In het Karlsruhe Institut für Technologie (KIT) staat een ‘pilootproject’ dat benzine, diesel, stookolie of zelfs kerosine produceert uit stro. De ervaringen in Karlsruhe bewijzen dat het nu al mogelijk is om CO2-neutrale brandstof te produceren op basis van landbouwafval. Vandaag is het nog moeilijk om massaal BTL te produceren tegen een lage kostprijs. Maar daar wordt aan gewerkt …

3. HVO: brandstof met waterstofbehandeling

HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oils, plantaardige oliën en vetten die behandeld zijn met waterstof. Het grote verschil met FAME zit hem in die behandeling met waterstof. Die zorgt ervoor dat uit plantaardige oliën een alternatieve, duurzame brandstof wordt gemaakt die niet alleen kan worden bijgemixt, maar die ook in 100%-concentratie gebruikt kan worden in bestaande dieselauto’s en stookoliebranders. HVO zorgt voor een CO2-reductie tot 80% in vergelijking met gewone stookolie. De productiekosten van HVO zijn bovendien vergelijkbaar met die van stookolie.

4. E-fuels: brandstof uit CO2 en stroom

Dit zijn hernieuwbare vloeibare brandstoffen op basis van groene elektriciteit uit zon of wind. E-fuels lossen het probleem op dat hernieuwbare energie een grillig productiepatroon kent. E-fuels maken in feite de overtollige groene elektriciteit vloeibaar zodat je ze in je tank kan opslaan en kan gebruiken voor een duurzame verwarming.

Mooie perspectieven voor wie met mazout verwarmt
Deze nieuwe generatie van vloeibare brandstoffen biedt mooie perspectieven voor klimaatneutraal verwarmen. Zeker omdat je ze kunt mengen met mazout en/of in een bestaande mazoutinstallatie kunt gebruiken. Klinkt het volgens jou allemaal te mooi om waar te zijn? Weet dan wel dat er al op verschillende plekken in Europa, en nu ook in België, testgezinnen zich nu al in alle comfort verwarmen met de nieuwe vloeibare brandstoffen.

We houden je op de hoogte van alle evoluties
Zo zit je goed met mazout. Want met jouw installatie ben je klaar voor de vloeibare brandstoffen van morgen.

Q: Met welke merken van verwarmingstoestellen kunnen we bij Cédric Yzebaert terecht?

A: Cédric Yzebaert onderhoudt en herstelt bijna alle courante merken van centrale verwarmingsketels of het nu gas of stookolie is. We hebben prima samenwerkingsverbanden met een aantal groothandels en enkele speciaalzaken, waardoor we voor bijna alle merken een oplossing kunnen bieden. Door onderhoud en herstellingen uit te voeren op verschillende merken van gas- en stookolieketels, hebben we ervaring opgebouwd en kennen we de sterke en zwakke onderdelen van bepaalde merken.

Als huismerk hebben we voor Remeha gekozen. Met meer dan 80 jaar ervaring, is Remeha marktleider in de grote vermogens en behoort Remeha in het huishoudelijke segment tot de top 3 van België.

Na een grondige analyse van het aanbod centrale verwarmingsketels op de markt en een studie van Testaankoop, werd voor Remeha als huismerk gekozen. Onder de Remeha-groep vallen de merken: Remeha, De Dietrich, Oertli, Brötje, Chappée, Ideal standard, Potterton, Baxi.

Cédric Yzebaert biedt service in de regio Halle, Lembeek, Beersel, Alsemberg, Dworp, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Pepingen, Gooik, Galmaarden, Herne op volgende merken die niet tot de Remeha-groep behoren: Vaillant, Bulex, Buderus, Junkers, Radson, Bosch, ACV, Saint Roch Couvin, Elco, Riello, Weishaupt, Sime, Chaffoteaux, Ferroli, Viessmann, Immergas.

Q: Kan ik bij jullie terecht voor onderhoud, herstellen, vernieuwen of vervangen van mijn stookolieketel? (13/01/2019)

A: Zeer zeker. Cédric Yzebaert is erkend technicus vloeibare brandstoffen (stookolie). Ongeveer 18% heeft centrale verwarming op stookolie. De stookolietechnologie heeft niet stilgestaan. Er bestaan nu naast niet-condenserende stookolieketels, ook condenserende stookolieketels. En er bestaan ook niet-modulerende stookoliebranders, maar ook modulerende stookoliebranders. Stookolieverbranding wordt klassiek geassocieerd met een gele vlam. Echter de verbranding van stookolie kan vandaag de dag zo zuiver dat stookolieverbranding net als een gasbrander een blauwe vlam kan hebben. Als expert in stookolieketels en stookoliebranders, onderhouden en herstellen wij centrale verwarmingsinstallaties op stookolie en dit in regio Halle, Lembeek, Beersel, Alsemberg, Dworp, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Pepingen, Gooik, Galmaarden, Herne. Laat u bijstaan door onze expertise bij het vernieuwen of vervangen van uw centrale verwarming op stookolie. Ook voor een hybride installatie kan u bij ons terecht. Zo kan een stookolieketel gecombineerd worden met een warmtepompboiler of een zonneboiler. Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte via email info@yzebaert.be of gsm 0474 23 81 44.

Toch liever overschakelen naar een centrale verwarming op gas? Geen enkel probleem, als installateur en technicus gasvormige brandstoffen hebben wij alle kennis en ervaring in huis.

Contacteer ons voor een deskundige evaluatie van uw project via email info@yzebaert.be of gsm 0474 23 81 44

Q: Is een warmtepomp iets voor mij? Of toch maar kiezen voor een condenserende gas- of stookolieketel? (23 december 2018)

A: Een geïsoleerd huis naar huidige EPC-normen met bodem/water warmtepomp die ook actief of passief kan koelen. Gecombineerd met vloerverwarming in de woonruimtes en ventilo-convectoren in de slaapkamer is het ideale scenario. Het aandeel verwarmen in de huidige goed geïsoleerde woningen speelt steeds minder. De mogelijkheid tot duurzaam koelen wordt daarentegen steeds belangrijker. Met een bodem/water warmtepomp kan het koelere water in de aardbodem worden gebruikt om de woning af te koelen. De vloerverwarmingsbuizen worden dan gebruikt voor een constante traagreagerende vloerkoeling in de woonruimtes en de ventilo-convectoren kunnen worden ingezet om slaapkamers snel en geruisloos af te koelen.

Q: Kies ik beter voor een condenserende gaswandketel met geïntegreerde sanitair warm water productie, de zogenaamde doorstromer? Of toch maar beter een condenserende stookolieketel of gasketel met boiler? (23 december 2018)

A: de keuze tussen een doorstromer of boiler voor sanitair warmwater is afhankelijk van het aantal personen dat gelijktijdig warm water wenst, de hoeveelheid warm water dat uit een bad- of douchekraan komt en het comfort van de gebruiker zoals bijvoorbeeld de wachttijd vooraleer er warm water uit de kraan komt. Uit een standaard douchekop komt zo’n 8 à 12 liter water aan 40°C per minuut. Laat ons een gemiddelde van 10 l/min nemen. De temperatuur van het inkomende koude stadswater heeft in de winter 5°C. Om een comfortabele 40°C uit bijvoorbeeld de douchekraan te krijgen, moet de doorstromer het inkomende koude water dus met 35°C opwarmen. Om het minimum vermogen van de doorstromer te kennen, gebruiken we volgende formule: Pn = 1,16 x delta T x debiet in liter per uur. Puissance nominal (Pn) is het nominale vermogen van de doorstromer. 1,16 is de factor om Joule om te zetten naar Watt.uur (Wh). De warmtecapaciteit (c) van water is 4187 Joule/kg.K of 1,16 Wh/kg.K (4187/3600=1,16). Pn = 1,16 Wh/kg.K x 35 K x 600 l(of kg)/h = 24360 Watt of 24 kW. Een doorstromer moet dus een minimumvermogen hebben van 24 kW om in de winter aan 1 tapkraan continu 10 liter warm water per minuut te voorzien. Op de markt zijn dan ook gaswandketels beschikbaar die in een “combi”-versie zijn uitgebracht, dus zowel centrale verwarming als sanitair warm water. Zo kan bijvoorbeeld de Remeha Calenta Ace 28combi tot 14,5 liter/minuut water aan 40°C produceren.

Echter, in bepaalde situaties is een doorstromer ontoereikend. Bijv. wanneer een douche (10 l/min) en keukenkraan (6 l/min) gelijktijdig (10 l/min + 6 l/min = 16 l/min) worden gebruikt. In dat geval zal voor een boiler moeten gekozen worden. Verder is er bij een boiler ook de mogelijkheid om via een elektrische weerstand, al dan niet in combinatie met fotovoltaïsche panelen (PV-panelen) of met zonnecollectoren, gratis warm water aan te maken. Een boiler creëert dus opties en flexibiliteit waardoor de gebruiker de te gebruiken energiebron vrij kan kiezen. Een bijkomend voordeel van een boiler is het volgende. Wanneer de afstand tussen ketel en tappunten te groot wordt, waardoor de wachttijden vooraleer er warm water uit de kraan komt, te lang zijn, kan een boiler met recirculatieleiding een oplossing bieden. De warmteverliezen van een boiler zijn lager dan de meesten verwachten. Onze A+ boilers hebben een warmteverlies van zo’n 30 Watt per uur. Of op jaarbasis: 30 Watt x 24 uur x 365 dagen = 262.8 kWh of 15,77 EUR per jaar aan gas (gerekend aan 0,06 EUR per kWh).

Q: wat kan ik allemaal doen om mijn energiefactuur zo laag mogelijk te houden en tegelijk ook mijn CO2-uitstoot te verminderen? (07 juni 2018)

A: Hieronder geven we onze tips om de gas- of stookoliefactuur zo laag mogelijk te krijgen, alsook de CO2-uitstoot. Onze tips zijn onderverdeeld in: geen investering (eerder kleine besparingen), beperkte investering en hogere investering (grote besparingen).

GEEN INVESTERING

  • Verlaag de temperatuur met 1°C en u krijgt een besparing tot 7%
  • Verlaag de temperatuur ’s nachts en wanneer u afwezig bent
  • Zet de verwarming af in ruimten waar niemand is. (Wij bieden onze klanten een systeem aan waarbij elke ruimte in huis zijn eigen verwarmingsprogramma kan hebben zie: zorgeloze efficiëntie)
  • Beperk het gebruik van verluchtingsroosters
  • Zorg voor vrije ruimte rondom uw radiatoren
  • Beperk de temperatuur van uw waterverwarmer tot 65°C
  • Ontlucht regelmatig uw radiatoren, vooral als u de aanwezigheid van luchtbellen vaststelt
  • Draag in de winter binnen warme kleren
  • Neem liever een douche in plaats van een bad

BEPERKTE INVESTERING

  • Laat uw installatie regelmatig onderhouden door een erkend verwarmingstechnicus zoals Yzebaert | technics to happiness
  • Laat de thermische regeling van het warm water correct afstellen
  • Laat een programmeerbare thermostaat installeren
  • Isoleer de wanden achter uw radiatoren met aluminiumfolie
  • Isoleer de warmwaterleidingen en de verwarmingsbuizen buiten de verwarmde ruimtes.
  • Isoleer de ketel
  • Gebruik gemakkelijk regelbare mengkranen
  • Gebruik spaardouchekoppen
  • Plaats debietregelaars op uw waterleidingen

HOGERE INVESTERING

  • Vervang uw oude ketel/brander-installatie door een hedendaagse state of the art ketel en beperk uw verbruik tot 40%
  • Laat een weersafhankelijke regeling installeren met een buitensonde zodat de temperatuur van de binnenruimte zich automatisch aanpast aan de buitentemperatuur
  • Isoleer uw woning
  • Plaats dubbele beglazing
  • Plaats een afsluitklep in uw schouw
  • Voeg zonnecollectoren/zonneboiler toe aan uw gas- of stookolieverwarming voor uw sanitair warm water en verlaag uw factuur voor warm water met 50% (niet hetzelfde als zonnepanelen/photovoltaïsche (=PV) panelen, deze maken elektriciteit aan).
  • Vloerverwarming en een goed geïsoleerde woning? Dan is een hybride installatie de beste oplossing. Een hybride installatie kan bestaan uit een gas- of stookolieketel, gecombineerd met een zonneboiler ter ondersteuning van sanitair warmwater maar ook verwarming.


Q: Waaruit bestaat het onderhoud van mijn verwarmingsketel? (21 mei 2018)

A: Per gewest bestaan een aantal verschillen maar algemeen genomen bestaat het onderhoud van een gasketel uit:

1/ controle van de verluchting en ventilatie van de opstellingsruimte van de verwarmingsketel
2/ controle van de minimumafstanden van het rookgasafvoerkanaal t.o.v. bijv. openingen zoals ramen, deuren, perceelgrenzen, buren
3/ een initiële meting van de verbrandingsparameters met een toestel voor rookgasanalyse
4/ controle dichtheid van het rookgasafvoerkanaal bij condensatieketels of controle van ongewenste condensvorming in het rookgasafvoerkanaal bij niet-condenserende verwarmingsketels
5/ controle van de backfire-safety (BS) bij verbrandingsketels met natuurlijke trek (vb. B11 BS markering op ketel-kenplaatje)
6/ controle van de druk in het rookgasafvoerkanaal
7/ controle dichtheid van de gasleiding (d.m.v. drukmeter of telwerk op de gasteller)
8/ openmaken en reinigen van de ketel en brander. Daar waar de verbranding plaatsvindt, ontstaat verbrandingsresidu, namelijk stikstofoxiden (NOx). Deze dienen verwijderd te worden omdat deze NOx de warmte uitwisseling tussen rookgassen en ketelwand vermindert en dus het ketelrendement verlaagt
9/ reinigen van de sifon (het waterslot) bij condensatieketels
10/ drukloos maken, controle van de voordruk en eventueel bijpompen van de expansievaten (expansievat voor centrale verwarmingscircuit: eventueel intern en extern, eventueel expansievat voor sanitair warmwater, eventueel expansievat voor zonnecollectorcircuit)
11/ controle algemene staat van de installatie: lekken van de veiligheidsgroep, corrosie van koppelingen, zekeringen, etc.
12/ eindmeting(en) van de verbrandingsparameters