Vaak gestelde vragen

Q: Met welke merken van verwarmingstoestellen kunnen we bij Cédric Yzebaert terecht?

A: Cédric Yzebaert onderhoudt en herstelt bijna alle courante merken van centrale verwarmingsketels of het nu gas of stookolie is. We hebben prima samenwerkingsverbanden met een aantal groothandels en enkele speciaalzaken, waardoor we voor bijna alle merken een oplossing kunnen bieden. Door onderhoud en herstellingen uit te voeren op verschillende merken van gas- en stookolieketels, hebben we ervaring opgebouwd en kennen we de sterke en zwakke onderdelen van bepaalde merken.

Als huismerk hebben we voor Remeha gekozen. Met meer dan 80 jaar ervaring, is Remeha marktleider in de grote vermogens en behoort Remeha in het huishoudelijke segment tot de top 3 van België.

Na een grondige analyse van het aanbod centrale verwarmingsketels op de markt en een studie van Testaankoop, werd voor Remeha als huismerk gekozen. Onder de Remeha-groep vallen de merken: Remeha, De Dietrich, Oertli, Brötje, Chappée, Ideal standard, Potterton, Baxi.

Cédric Yzebaert biedt service in de regio Halle, Lembeek, Beersel, Alsemberg, Dworp, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Pepingen, Gooik, Galmaarden, Herne op volgende merken die niet tot de Remeha-groep behoren: Vaillant, Bulex, Buderus, Junkers, Radson, Bosch, ACV, Saint Roch Couvin, Elco, Riello, Weishaupt, Sime, Chaffoteaux, Ferroli, Viessmann, Immergas.

Q: Kan ik bij jullie terecht voor onderhoud, herstellen, vernieuwen of vervangen van mijn stookolieketel? (13/01/2019)

A: Zeer zeker. Cédric Yzebaert is erkend technicus vloeibare brandstoffen (stookolie). Ongeveer 18% heeft centrale verwarming op stookolie. De stookolietechnologie heeft niet stilgestaan. Er bestaan nu naast niet-condenserende stookolieketels, ook condenserende stookolieketels. En er bestaan ook niet-modulerende stookoliebranders, maar ook modulerende stookoliebranders. Stookolieverbranding wordt klassiek geassocieerd met een gele vlam. Echter de verbranding van stookolie kan vandaag de dag zo zuiver dat stookolieverbranding net als een gasbrander een blauwe vlam kan hebben. Als expert in stookolieketels en stookoliebranders, onderhouden en herstellen wij centrale verwarmingsinstallaties op stookolie en dit in regio Halle, Lembeek, Beersel, Alsemberg, Dworp, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Pepingen, Gooik, Galmaarden, Herne. Laat u bijstaan door onze expertise bij het vernieuwen of vervangen van uw centrale verwarming op stookolie. Ook voor een hybride installatie kan u bij ons terecht. Zo kan een stookolieketel gecombineerd worden met een warmtepompboiler of een zonneboiler. Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte via email info@yzebaert.be of gsm 0474 23 81 44.

Toch liever overschakelen naar een centrale verwarming op gas? Geen enkel probleem, als installateur en technicus gasvormige brandstoffen hebben wij alle kennis en ervaring in huis.

Contacteer ons voor een deskundige evaluatie van uw project via email info@yzebaert.be of gsm 0474 23 81 44

Q: Is een warmtepomp iets voor mij? Of toch maar kiezen voor een condenserende gas- of stookolieketel? (23 december 2018)

A: Een geïsoleerd huis naar huidige EPC-normen met bodem/water warmtepomp die ook actief of passief kan koelen. Gecombineerd met vloerverwarming in de woonruimtes en ventilo-convectoren in de slaapkamer is het ideale scenario. Het aandeel verwarmen in de huidige goed geïsoleerde woningen speelt steeds minder. De mogelijkheid tot duurzaam koelen wordt daarentegen steeds belangrijker. Met een bodem/water warmtepomp kan het koelere water in de aardbodem worden gebruikt om de woning af te koelen. De vloerverwarmingsbuizen worden dan gebruikt voor een constante traagreagerende vloerkoeling in de woonruimtes en de ventilo-convectoren kunnen worden ingezet om slaapkamers snel en geruisloos af te koelen.

Q: Kies ik beter voor een condenserende gaswandketel met geïntegreerde sanitair warm water productie, de zogenaamde doorstromer? Of toch maar beter een condenserende stookolieketel of gasketel met boiler? (23 december 2018)

A: de keuze tussen een doorstromer of boiler voor sanitair warmwater is afhankelijk van het aantal personen dat gelijktijdig warm water wenst, de hoeveelheid warm water dat uit een bad- of douchekraan komt en het comfort van de gebruiker zoals bijvoorbeeld de wachttijd vooraleer er warm water uit de kraan komt. Uit een standaard douchekop komt zo’n 8 à 12 liter water aan 40°C per minuut. Laat ons een gemiddelde van 10 l/min nemen. De temperatuur van het inkomende koude stadswater heeft in de winter 5°C. Om een comfortabele 40°C uit bijvoorbeeld de douchekraan te krijgen, moet de doorstromer het inkomende koude water dus met 35°C opwarmen. Om het minimum vermogen van de doorstromer te kennen, gebruiken we volgende formule: Pn = 1,16 x delta T x debiet in liter per uur. Puissance nominal (Pn) is het nominale vermogen van de doorstromer. 1,16 is de factor om Joule om te zetten naar Watt.uur (Wh). De warmtecapaciteit (c) van water is 4187 Joule/kg.K of 1,16 Wh/kg.K (4187/3600=1,16). Pn = 1,16 Wh/kg.K x 35 K x 600 l(of kg)/h = 24360 Watt of 24 kW. Een doorstromer moet dus een minimumvermogen hebben van 24 kW om in de winter aan 1 tapkraan continu 10 liter warm water per minuut te voorzien. Op de markt zijn dan ook gaswandketels beschikbaar die in een “combi”-versie zijn uitgebracht, dus zowel centrale verwarming als sanitair warm water. Zo kan bijvoorbeeld de Remeha Calenta Ace 28combi tot 14,5 liter/minuut water aan 40°C produceren.

Echter, in bepaalde situaties is een doorstromer ontoereikend. Bijv. wanneer een douche (10 l/min) en keukenkraan (6 l/min) gelijktijdig (10 l/min + 6 l/min = 16 l/min) worden gebruikt. In dat geval zal voor een boiler moeten gekozen worden. Verder is er bij een boiler ook de mogelijkheid om via een elektrische weerstand, al dan niet in combinatie met fotovoltaïsche panelen (PV-panelen) of met zonnecollectoren, gratis warm water aan te maken. Een boiler creëert dus opties en flexibiliteit waardoor de gebruiker de te gebruiken energiebron vrij kan kiezen. Een bijkomend voordeel van een boiler is het volgende. Wanneer de afstand tussen ketel en tappunten te groot wordt, waardoor de wachttijden vooraleer er warm water uit de kraan komt, te lang zijn, kan een boiler met recirculatieleiding een oplossing bieden. De warmteverliezen van een boiler zijn lager dan de meesten verwachten. Onze A+ boilers hebben een warmteverlies van zo’n 30 Watt per uur. Of op jaarbasis: 30 Watt x 24 uur x 365 dagen = 262.8 kWh of 15,77 EUR per jaar aan gas (gerekend aan 0,06 EUR per kWh).

Q: wat kan ik allemaal doen om mijn energiefactuur zo laag mogelijk te houden en tegelijk ook mijn CO2-uitstoot te verminderen? (07 juni 2018)

A: Hieronder geven we onze tips om de gas- of stookoliefactuur zo laag mogelijk te krijgen, alsook de CO2-uitstoot. Onze tips zijn onderverdeeld in: geen investering (eerder kleine besparingen), beperkte investering en hogere investering (grote besparingen).

GEEN INVESTERING

 • Verlaag de temperatuur met 1°C en u krijgt een besparing tot 7%
 • Verlaag de temperatuur ’s nachts en wanneer u afwezig bent
 • Zet de verwarming af in ruimten waar niemand is. (Wij bieden onze klanten een systeem aan waarbij elke ruimte in huis zijn eigen verwarmingsprogramma kan hebben zie: zorgeloze efficiëntie)
 • Beperk het gebruik van verluchtingsroosters
 • Zorg voor vrije ruimte rondom uw radiatoren
 • Beperk de temperatuur van uw waterverwarmer tot 65°C
 • Ontlucht regelmatig uw radiatoren, vooral als u de aanwezigheid van luchtbellen vaststelt
 • Draag in de winter binnen warme kleren
 • Neem liever een douche in plaats van een bad

BEPERKTE INVESTERING

 • Laat uw installatie regelmatig onderhouden door een erkend verwarmingstechnicus zoals Yzebaert | technics to happiness
 • Laat de thermische regeling van het warm water correct afstellen
 • Laat een programmeerbare thermostaat installeren
 • Isoleer de wanden achter uw radiatoren met aluminiumfolie
 • Isoleer de warmwaterleidingen en de verwarmingsbuizen buiten de verwarmde ruimtes.
 • Isoleer de ketel
 • Gebruik gemakkelijk regelbare mengkranen
 • Gebruik spaardouchekoppen
 • Plaats debietregelaars op uw waterleidingen

HOGERE INVESTERING

 • Vervang uw oude ketel/brander-installatie door een hedendaagse state of the art ketel en beperk uw verbruik tot 40%
 • Laat een weersafhankelijke regeling installeren met een buitensonde zodat de temperatuur van de binnenruimte zich automatisch aanpast aan de buitentemperatuur
 • Isoleer uw woning
 • Plaats dubbele beglazing
 • Plaats een afsluitklep in uw schouw
 • Voeg zonnecollectoren/zonneboiler toe aan uw gas- of stookolieverwarming voor uw sanitair warm water en verlaag uw factuur voor warm water met 50% (niet hetzelfde als zonnepanelen/photovoltaïsche (=PV) panelen, deze maken elektriciteit aan).
 • Vloerverwarming en een goed geïsoleerde woning? Dan is een hybride installatie de beste oplossing. Een hybride installatie kan bestaan uit een gas- of stookolieketel, gecombineerd met een zonneboiler ter ondersteuning van sanitair warmwater maar ook verwarming.


Q: Waaruit bestaat het onderhoud van mijn verwarmingsketel? (21 mei 2018)

A: Per gewest bestaan een aantal verschillen maar algemeen genomen bestaat het onderhoud van een gasketel uit:

1/ controle van de verluchting en ventilatie van de opstellingsruimte van de verwarmingsketel
2/ controle van de minimumafstanden van het rookgasafvoerkanaal t.o.v. bijv. openingen zoals ramen, deuren, perceelgrenzen, buren
3/ een initiële meting van de verbrandingsparameters met een toestel voor rookgasanalyse
4/ controle dichtheid van het rookgasafvoerkanaal bij condensatieketels of controle van ongewenste condensvorming in het rookgasafvoerkanaal bij niet-condenserende verwarmingsketels
5/ controle van de backfire-safety (BS) bij verbrandingsketels met natuurlijke trek (vb. B11 BS markering op ketel-kenplaatje)
6/ controle van de druk in het rookgasafvoerkanaal
7/ controle dichtheid van de gasleiding (d.m.v. drukmeter of telwerk op de gasteller)
8/ openmaken en reinigen van de ketel en brander. Daar waar de verbranding plaatsvindt, ontstaat verbrandingsresidu, namelijk stikstofoxiden (NOx). Deze dienen verwijderd te worden omdat deze NOx de warmte uitwisseling tussen rookgassen en ketelwand vermindert en dus het ketelrendement verlaagt
9/ reinigen van de sifon (het waterslot) bij condensatieketels
10/ drukloos maken, controle van de voordruk en eventueel bijpompen van de expansievaten (expansievat voor centrale verwarmingscircuit: eventueel intern en extern, eventueel expansievat voor sanitair warmwater, eventueel expansievat voor zonnecollectorcircuit)
11/ controle algemene staat van de installatie: lekken van de veiligheidsgroep, corrosie van koppelingen, zekeringen, etc.
12/ eindmeting(en) van de verbrandingsparameters